Almanya Vizesi

Almanya’ya seyahat etmek isteyen Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Almanya seyahatlerinde vize almaları gerekmektedir. Hususi(Yeşil) Pasaport, Hizmet(Gri) Pasaportu ve Diplomatik (Siyah ve Kırmızı) Pasaport Hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 6 ay içerisinde 3 ayı geçmeyen seyahatleri için Almanya vizesi başvurusundan muaf tutulmaktadır. Daha önceden alınan geçerli ve çok girişli Shengen vizesi bulunan Almanya vizesine başvurmak isteyen kişilerin tekrar vize almalarına gerek yoktur.

Almanya Schengen Bölgesi’ne üye ülkeler arasında yer almaktadır. Böylelikle çok girişli Almanya Shengen vizesi alan kişiler ilk girişlerini Almanya’dan yaparak diğer Shengen ülkelerine de geçiş yapabilirler. Almanya’ya seyahat etmek isteyen kişiler 3 aya kadar olan seyahatleri için Almanya Schengen Vizesi, 3 aydan fazla olan seyahatleri için ise Almanya Ulusal Vizesi başvurusu yapmalıdır.

Almanya’ya uzun süreli (aile birleşimi, oturum izni, çalışma izni vb. ) amaçlarla seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Almanya Ulusal vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Uzun süreli vize başvuruları Almanya Konsolosluğu ya da Almanya Büyükelçiliğinden yapılmaktadır. 3 aya kadar olan vize başvuruları Almanya Konsolosluğunun yetkilendirmiş olduğu kurumlara ya da Seyahat Acentelerine yapılmalıdır.

Almanya Shengen Vizesi Hakkında

Schengen Sözleşmesi, Avrupa Birliği tarafından 1955’te yürürlüğe giren ve bu sözleşmeye taraf olan ülkelere Schengen Bölgesini ziyaret etme ve Schengen Bölgesi dahilinde seyahat etmeye yönelik olarak düzenlenen belgedir. Schengen Bölgesi, vatandaşlarının tek bir ülke olarak bu bölge dahilinde serbest dolaşımına izin vermeyi kabul eden 26 üye ülkeden oluşmaktadır. Schengen anlaşmasıyla bağlı 26 ülke arasından 22 tanesi AB üyesi iken diğer 4 tanesi ise EFTA’nın (Avrupa Serbest Ticaret Birliği) üyesidir.

Schengen Bölgesi üye ülkeleri Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Liechtenstein, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan’ı kapsamaktadır. İsviçre, İzlanda ve Norveç ise AB üyesi olmayan ancak özel bir anlaşma ile Shengen Bölgesine dahil olan ülkelerdir.

Almanya Vize Kategorileri

Almanya’ya seyahat edecek kişiler seyahat amacına göre farklı vize türlerine başvurmaları gerekmektedir. Almanya Konsolosluğu tarafından uygulanan vize çeşitleri aşağıdaki gibidir;

Almanya Kısa Süreli (C Tipi) Vize

Almanya’ya turistik, ticari, aile ziyareti, eğitim, gelir getiren faaliyet, tedavi, ziyaret, gönüllü faaliyet, araştırma, konferansa katılma, spor veya kültürel etkinliğe katılmak amacıyla seyahat etmek isteyen kişiler Almanya Kısa Süreli vizeye başvurmaları gerekmektedir..

Almanya Uzun Süreli Ulusal (D Tipi) Vize

Almanya’da kesintisiz olarak 90 günden fazla konaklamak isteyen kişilere (öğrenci, aile birleşimi, çalışma amaçlı) ikamet için verilen vize tipidir. Almanya Ulusal Vizesi (D Tipi vize) başvuruları yalnızca Almanya Konsolosluğu ve Almanya Büyükelçiliği’ne birebir başvuru yapılarak alınabilir.

Almanya Aile Birleşimi Vizesi – Almanya Çalışma Vizesi – Almanya Erasmus Vizesi bu kategoride yer almaktadırlar.

Almanya Transit Vize

Türkiye´den hareket edip Almanya üzerinden uçakla aktarmalı olarak üçüncü bir ülkeye geçiş yapacak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Almanya Transit Vize başvurusunda bulunmalıdır. A Tipi Vize sahipleri, havalimanında uluslararası transit bölümünde bekleyerek pasaport kontrolünden geçmeden aktarma yapabilirler.

Almanya Vizesi İçin Gerekli Evraklar

  • Başvuru Formu: Almanya vize başvuru formu eksiksiz ve doğru bir şekilde Türkçe veya Almanca olarak doldurulması gerekmektedir.
  • 6 ay geçerli pasaport,(varsa eski pasaportlar),
  • 2 adet biometrik fotoğraf (arka fon beyaz ve yeni çekilmiş),
  • Uçak rezervasyonu ,
  • Otel rezervasyonu ,
  • Seyahat sağlık sigortası
  • Dilekçe,
  • Kimlik fotokopisi,
  • Cep telefonu numarası, mail adresi, iş yerindeki görevi,
  • İkametgâh (e devletten alınabilir),
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği ( e devletten alınabilir)(kendisi, annesi, babası, eş ve çocuklar),
  • Var ise tapu fotokopileri, var ise araç ruhsat fotokopileri,
  • Şahsi banka hesap cüzdanları (Son 3 aylık hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan,güncel tarihli, maaş aldığı hesap olmalıdır var ise diğer hesaplarda alınabilir, dökümlerin banka kaşe imzalı olmalıdır ve banka imza sirküleri eklenmelidir),

 

Mesleki Durumu Gösteren Belgeler:

  • Çalışan ise: SGK hizmet dökümü,(4A) (e-devlet şifresi ile barkot onaylı olarak döktürülecek), SGK işe giriş bildirgesi, Son 3 aya ait maaş bordrosu (firmadan kaşe ve imzalı), Faaliyet Belgesi (Orijinal, Güncel Tarihli), Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi,  Şirket imza Sirküsü,  Son dönem Vergi Levhası
  • Emekli ise: Emekli aylık belgesi(e-devletten alınabilir), SSK hizmet dökümü,(4A) (e-devlet şifresi ile barkot onaylı olarak döktürülecek), Emekli maaşını aldığını net gösteren banka hesap dökümü.
  • İşveren ise: Bağkur hizmet dökümü,(4B) (e-devlet şifresi ile barkot onaylı olarak döktürülecek), Faaliyet Belgesi (Orijinal, Güncel Tarihli), Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi, Şirket imza Sirküsü, Son Dönem Vergi Levhası.
  • Devlet Memuru ise: SGK hizmet dökümü(4A) (e-devlet şifresi ile barkot onaylı olarak döktürülecek), SGK işe giriş bildirgesi (uzun barkotlu), Resmi görev kimlik kartı, Bağlı bulunduğu odadan izin yazısı, Son 3 aya ait maaş bordrosu (firmadan kaşe ve imzalı),

Almanya Vizesi İçin Randevu Alma

Almanya Konsolosluğu vize başvurularında, Almanya Vize Başvuru Merkezi veya akredite edilmiş seyahat acenteleri aracılığıyla kabul etmektedir Almanya vize başvuruları için randevu alınmalıdır. Randevular Almanya Konsolosluğunun internet adresinden online sistem üzerinden alınmaktadır.

Almanya Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Almanya vizesi konsolosluğun yoğunluğuna bağlı olarak 15-20 gün içinde çıkmaktadır. Almanya Konsolosluğunun kapalı olduğu günler ve resmi tatil günleri bu süreye dahil değildir. Herhangi bir aksaklık yaşamamak için Almanya vize işlemlerine seyahatinize en fazla 3 en az 1 ay kala başlamanız tavsiye edilir. Almanya’da hızlandırılmış vize yoktur.

Biometrik Veri Beyanı

Almanya vize başvurularında randevu tarihinde parmak izi, biometrik fotoğraf gibi verilerin alınması sistemi, 25.09.2014 tarihinden itibaren Almanya vizesi için de uygulanmaktadır. Almanya vizesi başvurusunda bulunan kişiler parmak izi vermek zorundadırlar. Bu işlem kimlik sahteciliğinin engellenmesi amacıyla yapılmaktadır.

Biometri işlemi ile ilgili önemli noktalar şunlardır;

  • Ülke ve Hükümet temsilcileri ve siyasi liderler resmi ziyaretler için parmak izi alınmamaktadır.
  • Biometrik veriler 5 yıl boyunca geçerli kabul edilmekte ve saklanmaktadır. Dolayısıyla, son 5 yıl içerisinde herhangi bir Schengen ülkesinden vize almış ve bu işlem sırasında parmak izini vermiş kişilerin parmak izi vermesine gerek yoktur.
  • 2 yaşın altındaki çocuklardan parmak izi alınmamaktadır.
  • Fiziksel olarak parmak izi veremeyecek durumda olan kişiler, bu durumlarını destekleyen tıbbi bir rapor ibraz etmek şartıyla biometri işleminden muaf tutulmaktadır.
  • Biometri işlemleri ile ilgili herhangi bir hata yaşanmaması için parmak izi tespitine giden kişilerin parmaklarında parmak izi tespitinin yapılmasına engel olacak, kesik, hasar ya da süs(kına) bulunmamalıdır.

Almanya Vizesi İle Hangi Ülkelere Gidilir?

Almanya vizesi ile ilk giriş Almanya olmak şartıyla Schengen üyesi olan 26 ülkeye seyahat edilebilir. Fransa, İspanya, Avusturya, Yunanistan, Norveç, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Malta, Hollanda, Belçika, Portekiz, Slovenya, İsveç, Letonya, Litvanya, İsviçre, Estonya, Finlandiya, Macaristan, İzlanda, İtalya, Polonya, Liechtenstein, Lüksemburg, Slovakya.

Uzun Süreli Almanya Vizesi Nasıl Alınır?

Vize başvuru dilekçesinde uzun süreli vize talebinde bulunabilirsiniz. Ancak vize süresine Almanya Konsolosluğu karar vermektedir.

Almanya Turist Vizesi Alarak Arkadaşımın Yanında Kalabilir Miyim?

Seyahat amacına uygun olmayan başvurular ret almanıza neden olabilmektedir. Bu yüzden seyahat amacınıza uygun başvuru yapmanız gerekmektedir. Almanya turist vizesi başvurularında otel rezervasyonu talep edilirken, aile ve arkadaş ziyareti başvurularında davet mektubu, istek mektubu veya davetiye talep edilmektedir. Eğer arkadaşınızın yanında kalacaksanız başvuru formunda seyahat amacınız aile ve arkadaş ziyareti olarak belirtilmelidir. Seyahat amacınız turistik, ticari veya aile ziyareti vize türlerinde olabilir ve seyahat amacına uygun olan belgeler eklenmelidir.

Almanya Vizesi Alırken Kimler Sponsor Olabilir?

Öğrenci ve ev hanımı gibi kendi geliri olmayan kişilerin Almanya vizesi işlemlerinde sponsorları birinci dereceden yakınları olabilmektedir. Bu kapsamda Almanya vize başvuru sahibinin anne, baba veya eşi seyahatin sponsoru olabilmektedir. Ayrıca Almanya vize başvurularında sponsora ait evraklar da istenmektedir.

Almanya Schengen Vizesinin Tek Girişli Ve Çok Girişli Olmasının Farkı Nedir?

Almanya tek girişli Shengen vizesi aldıysanız ülkeden çıktıktan sonra vize süreniz olsa dahi tekrar giriş yapmanız mümkün değildir. Çok girişli Shengen vizesinde ise vizenin geçerli olduğu süre dahilinde Shengen Bölgesinde birden fazla giriş hakkına sahip olursunuz.

Hangi Vize Türü Daha Erken Sonuçlanır

Almanya vize işlemlerinin sonuçlanma süresi türüne göre değişiklik göstermemektedir. 15-20 günde sonuçlanan Almanya Vizesinde süre Almanya Konsolosluğuna bağlıdır.