Almanya Aile Birleşimi Nedir?

Almanya Aile Birleşimi Vizesi, Türkiye’de yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, Almanya’da yaşayan eşlerinin veya çocuklarının yanına yerleşmesi veya Türkiye’de yaşayan reşit olmayan çocuklarını Almanya’ya alması için başvurması gereken vizedir. Almanya Aile Birleşimi Vizesi uzun süreli (D tipi) vize kategorisinde bulunmaktadır. Kısa süreli vizelerin aksine Almanya Federal Cumhuriyetinde size oturum hakkı sağlar. Almanya Aile Birleşimi vizesi başvurusunda bulunacak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, Almanya’ya eşinin veya reşit olmayan çocuklarının yanına gitmelerine göre evrak listeleri ve gerekli prosedürler farklılık göstermektedir. Aile Birleşimi Vizesine başvuru yaparken Almanya Federal Cumhuriyeti yetkililerince belirlenen evraklar ibraz edilmelidir. Başvuru yapacağınız duruma göre gerekli evraklar değişkenlik göstermektedir.  Bu evraklarda dikkat edilmesi gereken en önemli şey, evrakların güncel tarihli ve ıslak imzalı olmasıdır. Bazı durumlarda Almanya Konsolosluğu yetkilileri sizden ibraz ettirmeniz gereken evraklara ek olarak başka evraklar isteme hakkına sahiptirler. Almanya Aile Birleşimi vizesi müracaatları Almanya Federal Cumhuriyeti yetkilileri tarafından görevlendirilmiş Konsolosluklara veya büyükelçiliğe yapılmalıdır. Almanya Federal Cumhuriyetinin Türkiye’de iki tane Başkonsolosluğu (İstanbul ve İzmir) bir tanede büyükelçiliği (Ankara) bulunmaktadır. Uzun dönem vize başvuruları bu üç kurumdan birine ikamet adresinize bağlı olarak yapılmaktadır.

Almanya Aile Birleşimi Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Almanya Federal Cumhuriyeti yetkilileri her yıl Almanya aile vizesi için gerekli evrak listelerini güncellemektedir. Almanya Aile Birleşimi Vizesi başvurularında güncel evrak listesini eksiksiz ve istenilen şartlara uygun ibraz etmeniz gerekmektedir. Başvuru sırasında orijinal evraklar tarafınıza geri verileceğinden evrakların fotokopileri ile birlikte başvuruda hazır bulunmanız gerekmektedir.

  • Başvuru Formu: Almanya Aile Birleşimi Vizesi için doldurmanız gereken başvuru formunu bilgiler eksiksiz olacak şekilde Almanca dilinde doldurmalısınız. Bu formdan Almanya Temsilcilikleri tarafından iki adet talep edilmektedir. Almanya Aile Birleşimi başvuru formu üzerinde yer alan bilgiler eksik veya hatalı olduğu takdirde başvurunuz geçersiz sayılacaktır. Başvuru formlarındaki imzanın başvuru sahibi tarafından atılması gerekmektedir.
  • Pasaport: Almanya Aile Birleşimi Vizesi müracaatında bulunacak kişilerin pasaportlarının başvuru esnasında en az 2 sene geçerliliği olması gerekmektedir. Evlendikten sonra soyadı değişen vatandaşların mutlaka yeni soy isimleriyle pasaportlarını yenilemeleri gerekmektedir. Pasaportları bu kriterlere uymayan vatandaşlar gerekli evraklarla birlikte en yakın il veya ilçe emniyet müdürlüğünden pasaportlarını çıkarttırabilirler.
  • 2 Adet Vesikalık Fotoğraf: Almanya Aile Birleşimi vize başvurularında konsolosluk tarafından talep edilen fotoğraflar en fazla 6 ay önce çektirilmiş olan güncel fotoğraflar olmalıdır. Fotoğraf çekildiği esnada kişinin yüzünü gözünü alnını kapatacak herhangi bir aksesuar veya örtü olmamalıdır. Fotoğraflar tam karşıdan çekilmeli kişi yan durmamalı veya başka bir yöne doğru bakmamalıdır. Bazı dini gerekçeler için Almanya Konsolosluğu istisna yapabilmekte olup, bu tip durumlarda da dâhil gözlerin önü kapalı olmamalıdır.
  • Uluslararası Evlenme Kayıt Örneği (Formül B): Başvuruda bulunan kişinin evliliğini Türkiye Cumhuriyeti makamlarında gerçekleştirmesi durumunda, kişilere yetkili makamlarca Aile Cüzdanı verilir. Bu belge 1974 tarihinde imzalanan CIEC Anlaşmasına dayanarak verilir, fakat Almanya Federal Cumhuriyeti imzalanan bu anlaşmanın taraflarında olmadığından dolayı, bu anlaşmaya göre geçerliliği olan belgeyi tanımamaktadır. Evliliğinizin gerçekliğini kanıtlamak ve Almanya Federal Cumhuriyeti yeklilerine bunu belgelemek için Uluslararası Evlenme Kayıt Örneği (Formül B) almanız gerekmektedir. Evliliğiniz gerçekleştikten ve Türkiye Cumhuriyeti kayıtlarına geçtikten sonra bu belgeyi Nüfus Müdürlüklerinden temin edebilirsiniz. Aldığınız belgede iki tarafında bilgilerinin eksiksiz bir şekilde bulunması gerekmektedir.
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi: Başvuruda bulunan kişinin ön ve arka yüzünü net bir şekilde gösteren nüfus cüzdan fotokopisi. Eğer soy ismi değişimi var ise, kimliğin yenilenmesi gerekmektedir.
  • Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: Almanya Aile Birleşimi başvurusunda bulunan kişilerin bu belgeyi ibraz ettikleri sırada tüm bilgilerin içerisinde yer alıyor olması gerekmektedir. Bu evrakta eksik olmaması gereken bilgilerin arasında:
    • Daha önce yapılmış evlilikler,
    • Doğan çocuklarınıza ait kimlik bilgileri,
    • Boşanmalar,
    • Anne ve baba hakkındaki kimlik bilgileri ve,
    • Sahip olduğunuz vatandaşlık bilgileri (varsa başka ülkelerin vatandaşlığı) gibi bilgiler yer almaktadır.

Bu belgede yer alan bilgilerin eksik olması halinde konsolosluk evrakı kabul etmeyecek ve randevunuzu iptal edecektir.

Konsolosluk sonrasında bu evrakta bulunan bilgileri destekleyici başka belgeler isteyebilmektedir. Eğer başvuru sahibi bayan ise, önceki soy ismine ait Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği de ibraz edilmelidir. Bu belgeyi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının alabileceği yer Nüfus Müdürlükleridir.

  • İkametgâh belgesi: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan başvuru sahibinin Türkiye’de ki ikametini ibraz edebilmesi amacı ile konsolosluğa yapacağı başvuru esnasında ikametgâh belgesini ibraz etmesi gerekmektedir. İkametgâh belgesi başvuru sahibi tarafından ikamet adresinin bağlı olduğu muhtarlıktan veya Nüfus Müdürlüğünden alınmaktadır.

Almanya’da Yaşayanlara Ait Evraklar:

a)Almanya’da Yaşayan Eşin İkametgâh Belgesi:

Almanya Federal Cumhuriyeti’nde yaşayan ve yanına gitmek amacı ile Almanya Aile Birleşimi başvurusunda bulunulan eşin ikametgâh belgesi ibraz edilmelidir. Almanya’da yaşayan eşin yaşadığı eve ait kira kontratı veya ev sahibi ise evin tapu fotokopisi istenmektedir. Eğer kişi orada ailesinin yanında veya başka biri ile beraber yaşıyor ve evi beraber kullanıyorlarsa bunu belgeleyecek ek belgeler (Untermiete) istenmektedir. Almanya Federal Cumhuriyetinde oturmayı planladığınız evin büyüklüğü yetkililerin belirlediği standartlara uygun olmalıdır. Eğer çocuklarda varsa veya evde yaşayacak başka birileri bunlarda göz önünde bulundurulmalıdır.

b)Almanya’da Yaşayanlara Ait Kimlik Bilgileri:

Almanya Federal Cumhuriyetinde yaşayan eş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ise; kişinin vatandaşlığına ait kimlik ve pasaport fotokopisiyle birlikte Almanya’da ikamet etmesini sağlayan oturum kartının da fotokopisi başvuru dosyasına konulmalıdır. Eğer eş Alman Vatandaşı ise; kişiye ait Alman kimliği (Personalausweis) veya güncel pasaport (Reisepass) fotokopisi ibraz edilmelidir. Bununla birlikte kişi Almanya’da doğmuş ise Alman Doğum Belgesi (Geburtsurkunde) de ibraz edilmelidir. Eğer eş yabancı uyruklu ise; güncel pasaportun fotokopisi ve oradan aldığı oturma izni fotokopisi ibraz edilmelidir. Almanya’da ikamet eden eş hem Türkiye vatandaşı hem de Alman Vatandaşı ise;   Alman vatandaşı olanlara uygulanan prosedürler uygulanmakta olup Türk vatandaşlığına ait nüfus cüzdan fotokopisi de ibraz edilmelidir.

  • Maaş bordrosu: Almanya Federal Cumhuriyetinde yaşayan eşin aileyi finanse edebilecek maddi güce sahip olması gerekmektedir. Bunu kanıtlayıcı belge olarak son 3 aya ait maaş bordrolarını sunmalıdır. Devlet yardımı veya işsizlik maaşı gibi geçim kaynakları kabul görmemektedir.
  • Sağlık Sigortası: Almanya Aile Birleşimi Vizesine başvururken ibraz etmeniz gereken sağlık sigortası güncel tarihli ve en az 3 ay süreyle geçerli olmalıdır.
  • Eşlerin önceki evliliklerine dair belgeler: Eğer eşler daha önceden bir evlilik gerçekleştirmişler ise; evliliklerinin bittiğine dair geçerli boşanma kararı ve gerekli durumlar için Almanya veya Tükiye’den alınmış tanıma tenfiz kararı belgesi ibraz edilmelidir. Gerektiği durumlarda ölüm kayıt örnekleri ve tüm bu belgelerin Almanca tercümeleri ibraz edilmelidir.
  • Eşlerin çocukları hakkındaki belgeler: Almanya Aile Birleşimi başvurusunda bulunan eş yanında çocuğunu da götürecek ise, çocuğa ait kimlik bilgilerini içeren nüfus kayıt örneği ve her iki yüzüde net olacak şekilde çekilmiş kimlik fotokopisi ibraz edilmelidir. Eğer çocuk Alman vatandaşı ise pasaport (Reisepass) veya kimlik (Kinderausweis/Personalausweis) fotokopisi, eğer çocuk 16 yaşından küçük ise dil yeterliliği aranmaz fakat çocuk 16 yaşından büyük ise dil yeterliliği sertifikası ibraz edilmelidir. Eğer eşin önceki evliliğinden çocukları varsa velayet aile birleşimi başvurusu sahibine ait ise ve onları da yanında götürmek istiyorsa eski eşinin izni olmalıdır ve bu belge ibraz edilmelidir. Bu belgelere ek olarak farklı belgelerin ibraz edilmesi istenebilir.
  • Almanca Bilgisini Kanıtlayan Belge: Almanya Aile Birleşimi başvurusu yapacak kişilerin A1 seviye dil sertifikası alma zorunlulukları bulunmaktadır. Başvuru sırasında bu belgenin aslını ibraz etmeleri gerekmektedir. Bu belge yalnızca Almaya Konsolosluğunun kabul ettiği Goethe-Institut ve ÖSD kurslarının sınavlarına girerek alınmalıdır, aksi takdirde başka kurumlardan alınan sertifikalar konsolosluk yetkilileri tarafından kabul edilmeyecektir. Bazı istisnai durumlarda dil yeterliliği belgesi ibraz etme zorunluluğu yoktur:
    • Almanca dil bilgisine sahip olduğunuz belirgin ise (başvuru esnasında Almancanızın Vize Bölümü’nde fark edilecek biçimde olması)
    • Almanya’da yaşayan eşinizin ve aynı zamanda reşit olmayan Alman vatandaşı çocuğunuzun yanına gideceğiniz takdirde, Alman vatandaşı çocuğun yanına yerleşmek için geçerli kurallar uygulanmakta olup, dil yeterliliği koşulu aranmamaktadır.
    • Almanya’da yaşayan eşiniz AB Mavi Kart sahibi ise.
    • Eşiniz İkamet Yasası’nın ilgili maddeleri uyarınca yüksek vasıflı eleman, bilim insanı, müteşebbis  olararak Almanya’da bulunuyorsa veya iltica hakkı, ilticacı statüsü  veya yerleşme iznine  (İltica hakkına sahip veya Almanya da uzun süreli yerleşme izni ile iltica statüsü) sahip olarak Almanya’da yaşıyorsa ve evlilik akdi eşiniz Almanya’ya yerleşmeden önce gerçekleştiyse.
    • Bedensel, zihinsel veya ruhsal bir hastalıktan/engelden dolayı basit düzeyde Almanca dil eğitimi alamayacak durumdaysanız. Engel olan durumların güncel bir doktor raporuyla belgelenmesi gerekmektedir. Okur-yazar olmamak veya ileri yaşta olmak, basit düzeyde Almanca eğitimine engel oluşturmamaktadır.
    • Almanya’da yaşayan eşiniz Andorra, Avustralya, Brazilya, El Salvador, Honduras, İsrail, Japonya, Kanada, Monako, Kore Cumhuriyeti, Yeni Zelanda, San Marino veya ABD vatandaşı ise.

     Mağduriyet durumlarında özel uygulama:

  • Eşiniz Alman vatandaşı, çifte vatandaşveya Almanya’da Ortaklık Hukuku düzenlemelerine göre ikamet hakkına sahip Türk vatandaşı ise (Almanya`da resmi olarak çalışıyor veya kendi işini yapıyor ise) ve bir yıl boyunca Almanca eğitimi görüp, ciddi bir biçimde çaba sarf etmenizerağmen dil sertifikasını alamadığınız durumlarda (örn. tarihi belirtilmiş olan kurs katılım belgeleri, sınava girmiş olduğunuzu gösteren belgeler).
  • Esasen yukarıda belirtilmiş olan belgelerin başvuru esnasında ibraz edilmesi yeterlidir. Fakat gerek duyulması halinde, Vize Bölümünce başka belgelerin ve Almanca tercümelerin de istenebileceğini lütfen gözönünde bulundurunuz

Pasaport İadesi

Alman Konsolosluğunun, başvurunuz hakkında karar vermesinin ardından pasaportlar  iade edilmektedir. Vize başvurunuzu doğrudan dış temsilcilikte gerçekleştirdiğiniz takdirde, pasaportunuzu sadece söz konusu temsilcilikten teslim alabilirsiniz. Sizin gidip teslim alamayacağınız durumlarda, bir yakınınızı pasaportu sizin adınıza almak üzere yazılı olarak yetkilendirebilirsiniz. Bununla ilgili vekaletnameyi doldurarak, yetkilendirdiğiniz  kişiye, pasaport tesliminde ibraz etmesi için, vermeniz gerekmektedir.  

Vize Reddi

Vize başvurunuz reddedildiği takdirde, bunun çeşitli sebepleri olabilir. Ret sebeplerini, tarafınıza gönderilen cevap yazısında bulabilirsiniz. Vize başvurunuzu eksiksiz, seyahat amacınız hakkında net olan ve denetlenebilir belgeler ibraz etmek suretiyle her zaman yenileyebilirsiniz.

Almanya Aile Birleşimi Vizesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Almanya Aile Birleşimi Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Almanya Aile Birleşimi sonuçlanma süresi konsolosluklarının inisiyatifinde olmakla birlikte, yoğunluklarına ve tatil oldukları günlere göre de değişkenlik göstermektedir. Almanya Federal Cumhuriyetine yapacağınız Aile Birleşimi müracaatlarının yaklaşık çıkış süresi 3 ay sürmektedir. Bu süre sizin durumunuza göre uzayıp kısalabilmektedir. Yaptığınız başvuruları 3 ay sonrasında sorgulayabilmek mümkündür. Almanya konsoloslukları 3 ay içerisinde bilgi vermeme hakkına sahiptirler.

Almanya Aile Birleşimi Vizesi ne kadar sürede sonuçlanır?

Almanya Aile Birleşimi Vizesine müracaat edecek kişilerin durumlarına göre bu süre değişkenlik göstermektedir. Genel itibari ile yaklaşık 3 ay kadar süren bu işlemler bazen daha uzun bazı durumlarda ise daha kısa sürebilmektedir. Bu süre aynı zamanda Almanya Federal Cumhuriyeti Yetkili konsolosluk ve büyükelçiliklerin tatil günleriyle ve yoğun olduğu dönemlerle de doğrudan ilgilidir.

Almanya Aile Birleşimi Vizesi ücreti ne kadardır?

Almanya Aile Birleşimi Vizesine başvuru yaparken Almanya Konsolosluğunun belirlemiş olduğu vize başvuru ücretini Euro olmak şartıyla nakit olarak ödemeniz gerekmektedir.